André en Lut op hippotherapie bij Hoeve hier en nu in Rosmeer

tevona1Uittreksel uit "Blikopener" interne Tevona krant, uitgave april 2015

André Hellinx en Lut Cosemans komen nu beiden al 1 jaar bij Hoeve hier en nu.
André was eerst bang voor paarden maar met de tijd ging het beter, zeker als hij met de bal kon spelen met Ulysse, net als met een hond. Inderdaad, als je de bal gooit, gaat Ulysse er achteraan, raakt de bal met zijn neus en krijgt daarvoor een snoepje.tevona2Dan heeft André geleerd om de paarden te kammen en te borstelen. We gingen samen op straat wandelen met het paard van zijn keuze (ik heb er drie), ieder hield een koord vast.
Tot op een dag toen hij vroeg om te rijden. Dat heeft mij verrast! Ik dacht direct dat het goed zou zijn voor zijn gewrichten en ook een mooie uitdaging voor hemzelf.
Hij heeft vriendschap gesloten met Astro, een tinker. Het is "kameraad Astro". tevona3Er is echt een band tussen hun twee. André beslist indien hij wil rijden of met het paard aan de koord gaan wandelen.

Als ik Lut kom halen, neem ik een hond mee. Dat is het signaal dat we samen een fijn moment gaan beleven zoals vroeger op haar eigen boerderij. Dan verlaat ze haar tafel en haar potloden in het dagcentrum; neemt de leiband in handen en wordt heel vrolijk.
tevona4
Lut reageert anders dan André; zij geniet meer van het relationeel en emotioneel aspect en dit met alle dieren op de boerderij: 2 honden (Bambi en Noenoe), de katten (Pupuce en Lucifer), de kippen en haan, en natuurlijk de 3 paarden (Caresse, Ulysse en Astro).

Zij observeert iedereen, ontdekt de natuur, de reactie van de dieren. Ze leert ze te verzorgen.

Onze kapoen is niet echt bang, wel voorzichtig met die grote hoofden boven haar!
Ze kan ze ook af en toe straffen als het nodig is "allez! Trineke!" en een lichte klets op hun neus geven. Handig, kan ze zelf de hoeven krabben.

Niet simpel met een borstel met twee verschillende kanten!
Wat grappig als Bambi op de rug van de paarden zit! Dan blijft Lut omhoog kijken en verbreedt haar zichtveld, meestal naar de grond gericht.
tevona5André en Lut kunnen op de aanwezigheid van verschillende vrijwilligers rekenen.
Opstijgen en afstappen voor André, een handje geven voor Lut.

Bezielster van dit project: Jacqueline Fraiture Daalstraat 26 Bilzen Rosmeer Tel: 0473 472065